Friday, July 29, 2016

Cantik dengan AIS BATUPerempuan dan kecantikan itu dua perkara yang tidak boleh dipisahkan. Lelaki juga saya rasa (sebab ada juga lelaki yang mementingkan kecantikan kan). Scroll-scroll facebook tadi saya jumpa petua ni. Ada orang share. Menjadi ke tidak saya tidak pasti sebab belum cuba buat lagi. Saya nak letak sini sebab nanti senang nak cari.


Di bawah ini yer bahan yang saya koyak dan tampal (copypaste) daripada facebook


|
V


Ternyata AIS BATU bukan setakat menyejukkan minuman, tetapi boleh jadi petua kulit cantik!
Sebenarnya ais batu, bukan sebagai salah satu petua kulit cantik yang dapat merawat kecantikan wajah. Ada banyak manfaat lain yang boleh digunakan untuk mengubati masalah jerawat yang muncul di wajah anda.

Berikut beberapa manfaat untuk kulit cantik gunakan ais batu:

1. MENYEGARKAN KULIT WAJAH YANG PENAT
Apabila anda menekap ais di wajah, secara automatik tubuh akan mengirimkan peningkatan aliran darah panas ke kawasan tersebut, sehingga meningkatkan peredaran darah. Perkara ini akan menimbulkan efek yang menyegarkan pada kulit anda yang kelihatan penat ataupun kusam.
Caranya mudah sahaja, ambil beberapa ketulan ais dan letakkan dalam gelas kaca. Kemudian gunakan gelas kaca tersebut untuk menyejukkan wajah anda. Tetapi, ingat ya… jangan tekap ais tersebut secara langsung ke wajah anda kerana ia boleh merosakkan pembuluh darah kapiler.


Okay yang ni nak kena buat sebab muka saya selalu jer nampak kusam dan penat. Saya rasa la. Tak tahu la pada pandangan mata orang lain macammana. Alang-alang guna gelas kaca ni nati sebelum minum air yang sejuk tu boleh golek-golek kat muka dulu kot. Haha.


2. MENGECILKAN RUANG PORI
Ais juga boleh digunakan sebagai ubat paling efektif untuk meminimumkan ruang pori-pori yang membesar. Caranya, anda hanya perlu tekap ketulan ais batu yang sudah dibalut dengan tuala kecil di wajah anda untuk mengurangi ukuran pori-pori sebelum anda memakai mekap.

Kalau betul boleh kecilkan liang pori memang serius kena buat ni! Serius rasa liang pori ni besar gila. Huhu.


3. MENGUBATI MATA SEMBAB
Kurang tidur, terlalu stress atau mata yang penat boleh menyebabkan mata kelihatan sembab atau bengkak. Anda boleh menggunakan mengunakan ais ini jika anda sedang mengalami kesedihan berlebihan, menangis tak berhenti. Tidak mustahil, mata anda akan menjadi bengkak.
Untuk menguranginya, anda boleh memanfaatkan ais batu. Caranya, bungkus beberapa ketulan ais batu dengan tuala dan gosok perlahan-lahan di permukaan kulit di bahagian mata anda. Kesejukan ais akan memberikan efek yang menenangkan di mata anda.


Mata saya kalau sembab bukan sebab kurang tidur, tapi sebab banyak sangat tidur. Haha.


4. MENGURANGKAN MASALAH JERAWAT
Ketika jerawat muncul di wajah anda, ambil beberapa ketulan ais dan gosokkan pada jerawat tersebut dengan lembut. Ia boleh mengurangi bengkak dan kemerahan tersebut. Selain itu, penggunaan ais batu ini juga sebagai penyeimbangan kadar minyak berlebihan serta mengempiskan dan menghilangkan jerawat anda.


Okay boleh buat ni untuk jerawat yang naik sebulan sekali tu. Kih Kih.


5. MENGURANGKAN BULU-BULU HALUS
Jika anda memiliki bulu-bulu halus di sekitar wajah dan stress dengan pertumbuhannya, anda boleh cuba mengurangkannya dengan menggunakan ais batu. Penggunaan ais batu sangat membantu untuk menghilangkan semua akar-akar kecil pada kawasan wajah anda.


Kalau untuk bulu kat tempat lain boleh tak yer? Bulu ketiak contohnya. Haha. Tak la jenuh nak mencabutnya. 


6. WAJAH LEBIH ANJAL & LEMBUT
Jika anda ingin memiliki wajah yang lebih anjal dan lembut, petua kulit cantik guna ais adalah jawapannya!
Untuk mendapatkan hasil yang lebih sempurna, lakukannya tiga kali dalam seminggu.


3x seminggu? Saya dah la yang jenis kurang minum minumam berais batu. emm... Nampaknya lambat lagi la muka ni nak anjal dan lembut.errrr..


7. MENINGKATKAN PEREDARAN DARAH
Petua mendapatkan kulit cantik guna ais yang seterusnya, gosoklah ais batu yang sudah dibalut tuala kecil pada wajah selama seminit. Ia berfungsi untuk meningkatkan perjalanan darah, ia sangat efektif untuk mencegah tanda-tanda penuaan seperti kedutan dan bintik-bintik hitam. Lakukan secara rutin, tiga kali sehari untuk mendapat hasil yang lebih sempurna.


Yang ni lagi la. 3x sehari kot! (riak muka terkejut gila)


8. MEKAP MENJADI TAHAN LEBIH LAMA
Anda disarankan untuk menekap wajah dengan ketulan ais batu yang dibaluti tuala kecil beberapa minit sebelum mengaplikasikan solekan di wajah. Setelah menekapnya dengan ais batu, biarkan selama lima hingga 10 saat supaya airnya mengering sebelum anda apilkasikan serum ataupun mekap. Ketulan ais batu akan membantu menjaga mekap menjadi tahan lebih lama serta membantu untuk menutup ruang pori-pori pada wajah.

Okay, yang ni tak pa sebab saya tak pakai make up pun. Lambatlah bersiapnya kalau duk kena golek-golek ais kat wajah dulu gat.


_____________________________________________


" Sesungguhnya Allah itu cantik dan Allah sukakan kecantikan"
(Hadis Riwayat Muslim dan At-Tirmidzi)


No comments:

Post a Comment